Patoloji Dernekleri Federasyonu

 Beni Hatırla | Şifremi Unuttum

Tarihçe


Türkiye'de ilk patoloji derneği olan Türk Patoloji Derneği, 1966 yılında Ord. Prof. Dr. Besim Turhan, Ord. Prof. Dr. Üveis Maskar, Prof. Dr. Cahit Özen, Prof. Dr. Münevver Yenerman, Doç. Dr. Rıza Onarır, Doç. Dr. Muammer Yenerman, Dr. Ayhan Kanuni, Dr. Uğur Hacıhanefioğlu, Dr. Yılmaz Ertem, Dr. Faruk Nurlu tarafından kurulmuştur.

Ankara Patoloji Derneği ise İlhan İmamoglu'nun öncülüğü ile 1967 yılında Osman Nuri Aker, Aydın Akkaya, Orhan Bulay, Necati Eranıl, İlhan İmamoglu, Muharrem Köksal, Kamile Şevki Mutlu, Yaman Örs ve Mahir Pamukçu tarafından kurulmuştur.

Uzun yıllar boyunca, iki derneğin birleşmesi girişimleri sonuçsuz kalmış, bir çözüm olarak 4 derneğe çıkma düşüncesi ile 1995 yılında Çukurova Patoloji Derneği ve Ege Patoloji Derneği kurulmuştur. Ancak, bu derneklerin kurulması da birleşmeyi sağlamamış, bu nedenle de Türkiye Patoloji Dernekleri Koordinasyon Kurulu (TPDKK) oluşturulmuştur.

TPDKK, Türkiye'de mevcut patoloji dernekleri arasında eşgüdümü gerektiren konularda fikir ve eylem birliği oluşturulmasını amaçlamıştır. Bu kurulda dernekler, dernek yönetim kurullarının belirlediği iki üye ile temsil edilmişler ve iki ayda bir düzenli toplantılar yapılmıştır. Bu kurulda alınan kararlar, dernek yönetim kurullarına tavsiye niteliğinde iletilmiştir. 2001 yılında TPDKK'da derneklerin birleşmesi tekrar tartışılmaya başlanmıştır. Bu arada, 2002 yılında ilk yan dal derneği olan Sitopatoloji Derneği kurulmuştur. Derneklerin birleşmesi konusunun hukuki özellikleri belirlendikten sonra, TPDKK toplantılarında değerlendirmeye devam edilmiş ve 4 Nisan 2004 tarihinde İstanbul'da yapılan toplantıda Federasyon çatısı altında birleşmeye karar verilmiştir.

Tüzüğün oluşturulmasından sonra, 27.12.2005 tarihinde kurucular kurulu tarafından (Gamze Mocan Kuzey, Yücel Güngen, A. Levent Albayrak, Selda Seçkin, Arzu Ruacan, Esra Erden, Leyla Memiş, Ayşe Dursun, Beyhan Demirhan, Binnur Önal, A. Şevket Ruacan, İlhan Tuncer, Canan Ersöz, E. Handan Zeren, Kemal Bakır, Duygu Düşmez Apa, Suzan Zorludemir, Kutsal Yörükoğlu, Semin Ayhan, M.A. Aydın İşisağ, Arzu Avcı Uçarsoy, Erdener Özer, Gülen Doğusoy Bülbül, Süha Göksel, Sergülen Dervişoğlu, Büge Öz, Yeşim Gürbüz, Yersu Kapran, Ekrem Yavuz, Işın Kılıçaslan, H. Sıtkı Tuzlalı) Ulusal Patoloji Dernekleri Federasyonu kurulmuştur.

« Geri

İzinsiz kopyalama yapılmaz, her hakkı saklıdır. Copyright © 2024, Patoloji Dernekleri Federasyonu