Patoloji Dernekleri Federasyonu

 Beni Hatırla | Şifremi Unuttum

1945 Sonrası Patolojinin Gelişimi (İstanbul ve Ankara Tıp Fakülteleri)


Prof. Dr. Besim Turhan (1896-1973), Prof. Schwartz'dan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji kürsü başkanı olmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Prof. Dr. Necati Eranıl (1902-1989) ve Prof. Dr. Süreyya Tanay (1901-1979) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Patoloji kürsüsünü kurmuşlardır. Gülhane'deki görevini sürdüren Prof. Dr. Osman Nuri Aker , Papanicolaou yöntemini ülkemize getirerek sitopatolojinin öncülüğünü yapmıştır.

1960 sonrası (Çok merkezli dönem)

Daha sonraki yıllarda İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde yetişen öğretim üyeleri pek çok şehirde üniversitelerde patoloji kürsülerini kurmuşlar, çok sayıda öğrenci ve patolog yetiştirmişlerdir. 1955'te Kemaleddin Akgüder Ege Tıp, 1963'te Muharrem Köksal Hacettepe Tıp, 1967'de ise Talia Balı Aykan Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde Patoloji bölümlerinin kurucuları olmuştur. Ülkemizde üniversitelerin yaygınlaşmasına paralel olarak çok sayıda patoloji bölümünde eğitim verilmekte, uzman sayısı hızla artmaktadır.

Bugün, Üniversitelerin yanısıra Sağlık Bakanlığına ve Çalışma Bakanlığına bağlı Eğitim Hastanelerinde de patoloji uzmanlık eğitimi verilmektedir. Patoloji uzmanlarının sayısı 800'e yaklaşmıştır. 1973'te Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan toplam patoloji uzmanı sayısı 14 iken 2003 yılında bu rakam 447 olmuştur.

Türkiye'de pek çok merkezde cerrahi patoloji ağırlıklı çalışılmakta, konvansiyonel yöntemlerin yanında Patolojide yeni yöntemler ve diğer teknikler de (elektron mikroskobi, immünhistokimya, moleküler teknikler) olanaklar el verdiğince kullanılmaktadır.

« Geri

İzinsiz kopyalama yapılmaz, her hakkı saklıdır. Copyright © 2024, Patoloji Dernekleri Federasyonu